10 Jaar G-voetbal in Wijhe

Dit jaar is het tien jaar geleden dat Jan Plagman de eerste aanzet gaf voor een G-voetbal team in Wijhe. En daarna is het snel gegaan. Na enkele demonstratiewedstrijden, waaronder tegen een damesteam uit Broekland, ontstond er een vaste groep voetballers die mee gingen doen aan de competitie. Inmiddels zijn er 21 voetballers die samen een team vormen. Een team dat al een paar keer kampioen is geworden in de 2e klasse.

Een van de huidige trainers, Gerrit Poppe, is al vanaf het begin betrokken bij het G-voetbal. Destijds verruilde hij de B2 voor de voetballers met een beperking. Gerrit: “Het plezier wat je die jongens kan geven is geweldig.”

Ook is hij positief over de manier waarop het bestuur van Wijhe het G-voetbal heeft omarmt. “Vanaf het begin spelen de jongens helemaal vooraan op het hoofdveld hun wedstrijden, zodat iedereen ze kan zien voetballen. Niet ergens op een achteraf veldje. En anderzijds zijn de jongens ook helemaal geïntegreerd binnen de vereniging. Sommige zijn vaste supporter van het eerste voetbalelftal en zijn vaak te vinden op de vereniging.”

Volgens Gerrit is het heel belangrijk dat je de jongens de juiste begeleiding kan geven. “Je moet de doelgroep kunnen begrijpen. En je moet voldoende begeleiders hebben. Als je die zaken goed voor elkaar hebt, gaat het prima!” Tegenwoordig zijn Gerrit, René en Jelle Mars, Jannet Eikelboom nauw betrokken bij het G-Voetbal. “En Fred is onze assistent.”

Natuurlijk is externe hulp daarbij ook van belang. Zo verzorgt Stichting Ygdrasil het vervoer van en naar uitwedstrijden. “Dat is heel prettig. De jongens worden allemaal op een passende manier opgehaald en weer thuisgebracht. Daar zijn we echt heel blij mee.”

Een van de kenmerken van het G-voetbal is de sportiviteit. “Het plezier staat voorop. Natuurlijk willen ze ook wel winnen, maar niet ten koste van alles.” En als de tegenstander te weinig spelers hebben, dan lossen ze dat heel effectief op. “Dan doen er gewoon een paar spelers van ons mee, zodat we er toch nog een echte wedstrijd van kunnen maken.”

Over wedstrijden gesproken, een van de mooiste wedstrijden van het jaar staat ook weer bijna op het programma. “Tijdens de laatste training van het seizoen, spelen de jongens en meisjes een wedstrijdje tegen hun begeleiders van de verschillende stichtingen, zoals Ygdrasil, Zozijn, DeSeizoenen en JP van Bent. Dat vinden ze prachtig. En dat is dan wel meer dan zomaar een oefenpotje hoor. Mooi man.”

Vanwege het tienjarig bestaan van het G-voetbal in Wijhe wordt er op 22 juni 2019 een groot toernooi gespeeld in Wijhe. Tot nu toe doen er veertien verschillende teams mee. De verdere details hiervan volgen op een later moment!