Spelregel-wijzigingen vanaf het seizoen 2019-2020

Per ingang van volgend seizoen kent het voetbal een aantal gewijzigde spelregels met betrekking tot het wisselen, de scheidsrechtersbal, de handsbal, de doeltrap, de vrije trap en aanvallers in de muur van de verdedigende partij bij een vrije trap.

Het is belangrijk dat niet alleen de scheidsrechters, maar ook de spelers, leiders en toeschouwers van deze wijzigingen op de hoogte zijn. Zo komt niemand voor verrassingen te staan in de wedstrijden, en bovendien leidt dit tot meer begrip voor de beslissingen van de scheidsrechter.

Aanvallers voortaan op een meter van de muur
Het geduw en getrek bij de muur als een vrije trap moet worden genomen is voortaan voorbij. Spelers van de aanvallende partij moeten vanaf volgend seizoen een meter afstand houden van het muurtje (van zeker drie spelers) van de verdedigende ploeg.

Doeltrap of vrije trap door de verdedigende partij hoeft de zestien niet meer uit
Van alle nieuwe regels is dit de meest ingrijpende. Want iedereen die voetbalt weet niet beter dan dat de bal bij een doeltrap of vrije trap (door de verdedigende partij) eerst het strafschopgebied uit moet voor je hem mag aanraken. Om het spel vlotter te laten lopen hoeft dat voortaan echter niet meer.

Tegenstanders moeten buiten het strafschopgebied en op tenminste 9.15 meter afstand blijven totdat de vrije schop is genomen (dus totdat de bal is getrapt en duidelijk beweegt). Dat zal wennen worden.

Per ongeluk hands? Geen goal!

Bij een handsbal in een aanvallende situatie is de intentie ervan niet meer relevant. Hands is hands. Bijvoorbeeld: als een speler de bal met de hand raakt en daaruit scoort, of met een handsbal een aanval opzet waaruit wordt gescoord, dan wordt dat moment afgefloten. Dat klinkt logisch, maar nu wordt nog gekeken of er opzet in het spel is. Dat is vanaf volgend seizoen niet meer relevant.

Gewisselde spelers via de kortste weg van het veld
Tijdrekken door bij een wissel tergend langzaam vanaf de hoek van het veld naar de middenlijn te sjokken is er voortaan niet meer bij. Spelers die naar de kant worden gehaald moeten het veld voortaan via de kortste weg verlaten en hoeven dus niet meer zoals nu eerst richting middenlijn te lopen (Om te voorkomen dat ze alle tijd nemen).

Het team dat de toss wint

Het team dat de toss wint, kiest ervoor om ofwel de aftrap te nemen of welk doel het in de eerste helft verdedigt.

De bal in en uit het spel

Een scheidsrechtersbal wordt toegekend indien de bal de scheidsrechter raakt en hierdoor in het doel gaat, de tegenstander balbezit krijgt of het team dat al balbezit had een veelbelovende aanval krijgt.

ABBA- systeem weer afgeschaft
Strafschoppenseries volgens het ABBA- principe zijn vanaf volgend seizoen van de baan. Het is straks gewoon weer vijf keer om en om zoals we ‘vroeger’ deden.

Verdere wijzigingen en vragen
Voor nog meer spelregelwijzigingen zie https://www.knvb.nl/assist/assist-bestuurders/wedstrijdzaken/spelregels
Mocht je verder nog vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op met de scheidsrechterscommissie.