100 jaar voetbal in Wijhe
Hoe het allemaal begon
Op 15 september 1915 werd in Wijhe de W.V.V. (Wijhese Voetbal Vereniging ) gesticht.
Tenue: wit shirt met rode kraag en rode manchetten, zwarte broek en roodwit gestreepte kouden.
In opdracht van de Nederlandsche Voetbal Bond moest de naam echter daarna gewijzigd worden in VVW, aangezien andere verenigingen die afkorting reeds gebruikten.
Nu was het niet zo dat er nog niet georganiseerd voetbal werd gespeeld in Wijhe maar
de huidige fusievereniging begint haar geschiedenis in 1915.
Al in 1906 ontstond de voetbalclub Voorwaarts. De vereniging groeide zo voorspoedig dat er een tweede vereniging werd opgericht in 1909 genaamd Concordia.
Ook ontstond in 1914 nog een buurtvoetbalvereniging genaamd KMD (Klein Maar Dapper).
Door uittreding van een aantal leden bij Voorwaarts en de opheffing van Concordia en KMD omdat veel leden afgestaan moesten worden aan ons mobiliserend leger werd besloten tot een fusie van alle voetbalgeledingen.
s.v. Wijhe
s.v.Wijhe werd dus in 1915 als algemene voetbalvereniging opgericht, met sterke wortels onder de arbeiders van Wijhe. Op een stuk land aan ‘t Anem speelde de club zijn wedstrijden. Saillant detail: ook IJsselboys speelde zijn wedstrijden aan ‘t Anem alleen nog verder richting Herxen.
s.v.Wijhe verhuisde diverse keren. Na ‘t Anem werd nog gespeeld op een veld vlakbij de vleeswarenfabriek van Meester. En nog weer later kregen de groenwitten een stuk grond beschikbaar gesteld van landgoed De Gelder, op de plek waar nu ongeveer de Bereklauw is in de wijk Krijtenberg. Oude leden herinneren zich nog hoe daar voor de wedstrijd voor elk team een bak met water werd opgehaald bij een nabijgelegen boerderij waarmee de spelers zich na afloop konden wassen. Pas toen er in de jaren zestig een nieuw sportcomplex kwam aan de Zandhuisweg kwam aan die situatie een einde. s.v. Wijhe verhuisde, ondanks het aanbod van de baron aan de club om nog een extra veld te mogen gebruiken.
IJsselboys
IJsselboys kent een kortere geschiedenis. De katholieke club werd in 1948 opgericht, drie jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. De oprichting vond plaats In de sigarenzaak van Willem Schuiling Spoorstraat 17. Voor de oorlog was er in de buurt ook een katholieke club geweest: Vitesse in Boerhaar. Die werd tijdens de oorlog opgedoekt. IJsselboys pakte de katholieke voetbaldraad na de oorlog op en deed dat met verve. De rivaliteit was groot, het fanatisme ging ver. Oud-voorzitter Jo Tijhuis – die in totaal liefst 21 jaar voorzitter was van de katholieke club, herinnert zich het fanatisme.
Tijhuis was al in de jaren zeventig in gesprek met Wijhe over een fusie maar een samengaan werd bij een enquête in het begin van de jaren tachtig nog categorisch door de leden afgewezen.
Wijhe ’92
Het waren erelid Gerrit van de Sluis namens sv Wijhe en oud-voorzitter Jo Tijhuis namens IJsselboys die met de brandweerwagen van de gemeente Wijhe naar het complex aan de Zandhuisweg kwamen om het startsein te geven voor de nieuwe club die was ontstaan uit beide Wijhese voetbalclubs. Van de Sluis liet groenwitte ballonnen op en Tijhuis geelwitte. Terwijl de ballonnen in de clubkleuren van de gewezen rivalen symbolisch in de lucht verdwenen, kwamen de jongste leden van de club in het nieuwe roodwitte tenue (rood shirt, wit broekje, rode kousen) te voorschijn. Vrolijkheid en enthousiasme voor de nieuwe start mengden zich met de pijn van de fusie.
Die pijn was niet zo vreemd. Decennialang bestreden IJsselboys en Wijhe elkaar op het scherpst van de snede
Er is veel gebeurd bij Wijhe ’92. Op sportief gebied werd menig promotie behaald en het
Vlaggenteam stoomde in het nieuwe millennium op van de 5e klasse naar de 2e klasse van de KNVB en is nu al jaren en vertrouwde aanwezige in deze klasse. De accommodatie is geheel gemoderniseerd en ziet er professioneel uit. Diverse uitbreidingen van kleedkameraccommodatie, een prachtig kunstgrasveld met sproei-installatie, een nieuw parkeerterrein , een mooie tribune en de laatste verbetering een geheel in stijl van de clubkleuren aangepaste kantine. Het hel e sportpark straalt een sfeer uit waar het bestuur met zijn vele vrijwilligers trots op mag zijn.
Deze vrijwilligers onderhouden niet alleen de gehele accommodatie, maar zorgen met allerlei acties zoals o.a. een jaarlijks terugkerend internationaal jeugdvoetbaltoernooi, ook voor de nodige inkomsten samen met vele trouwe sponsoren . Na 100 jaar is voetbal in Wijhe een niet weg te denken factor in Wijhe.
Bronnen:
Archief Wijhe,92
Jubileumboek S.V. Wijhe 75-jarig bestaan
Website Wijhe,92